حضرت علی (ع) در گذر تاریخ
· ولادت سیزده رجب سی سال بعد از عام الفیل ، ششصد میلادی .
· محل تولد ، کعبه خانه خدا.
· نام پدر ، ابوطالب و نام مادر فاطمه بنت اسد.
· خردسالی ، قرار گرفتن تحت سرپرستی رسول اکرم (ص) به دلیل خشکسالی و عیالوار بودن ابوطالب پدر بزرگوار ایشان.
· ده سالگی ، ایمان آوردن به خدا و پذیرش دین اسلام در پرتو فرمایشات حضرت محمد (ص) و خواندن اولین نماز جماعت با پیامبر (ص) و حضرت خدیجه (س).
· سیزده سالگی ، انتخاب به عنوان برادر ، وصی و جانشین پیامبر(ص).
· بیست وسه سالگی ، خوابیدن به جای پیامبر (ص) در شب لیله المبیت و بعد از چند روز هجرت به مدینه النبی و پیوستن به رسول خدا (ص).
· بیست وپنج سالگی ، ازدواج باحضرت فاطمه (س) دخت گرامی حضرت رسول (ص) ، نزول حدیث سد الابواب در شان حضرت علی(ع) و خانواده گرامیشان ، شرکت در جنگ بدر و عقد اخوت با رسول خدا (ص).
· بیست وشش سالگی ، شرکت درجنگ احد ، ولادت امام حسن مجتبی (ع)
· بیست وهفت سالگی ، شرکت در غزوه بنی النضیر ، ولادت سالار شهیدان امام حسین (ع) ، وفات فاطمه بنت اسد مادر گرامی امام علی (ع)
· بیست وهشت سالگی ، شرکت در جنگ خندق (احزاب) و از پای در آوردن عمربن عبدود پهلوان نامی عرب
· بیست ونه سالگی ، شرکت در جنگ خیبر و فتح قلعه خیبر و از جا کندن درب قلعه
· سی سالگی ، شرکت در غزوه فتح مکه و پاک کردن کعبه از وجود بت ها با کمک حضرت محمد (ص) و شرکت در غزوه حنین
· سی ویک سالگی ، وقوع جنگ تبوک و ماندن حضرت علی (ع) در مدینه بنا به خواسته پیامبر (ص) به عنوان جانشین ایشان و نزول حدیث منزلت در این زمینه ، داستان مباهله و عنوان اینکه علی (ع) به عنوان نَفْس پیامبر (ص) می باشد ، ابلاغ آیات سوره برائت در مکه توسط علی (ع)
· سی و دو سالگی ، مسافرت به یمن برای تبلیغ دین اسلام ، حجه الوداع وجریان غدیر خم و انتخاب حضرت علی (ع) به عنوان جانشین بلافصل پیامبر
· سی وسه سالگی ، وفات پیامبر اعظم (ص) و چندی بعد وفات فاطمه زهرا (س) و غم و اندوه حضرت علی(ع)
· سی وسه سالگی تا پنجاه وهشت سالگی ، خانه نشینی و سکوت تا در بین مسلمانان تفرقه ایجاد نشود. این خانه نشینی بیست وپنج سال به طول کشید. از اهم فعالیت ها و اتفاقات این مدت می توان به این موارد اشاره کرد : هدایت ، راهنمایی وارشاد مسلمانان به دین ناب محمدی – وفات دردناک فاطمه اطهر (س) – تصرف فدک توسط خلیفه وقت - تربیت افرادی مخلص وآگاه به اسلام راستین همچون مالک اشتر و میثم تمّار و... – جمع آوری ونوشتن قرآن کریم – قضاوت در بین مردم – جمع آوری و نوشتن احادیث – پاسخ دادن به ابهامات دینی مردم – پاسخ دادن به سوالات علمای دینی سایر مذاهب و... از مهم ترین اتفاقات این دوره از زندگی ابرمرد عدالت علی (ع) می باشد.
· پنجاه وهشت سالگی ، رسیدن به حق مسلم خود که همانا امامت بر مسلمین بعد از بیست وپنج سال غصب این جایگاه توسط دنیا دوستان و دنیا طلبان می باشد.
· پنجاه ونه سالگی ، وقوع جنگ تاسف بار جمل که با هدایت دنیا دوستان و دنیاطلبان و دنیا پرستانی همچون طلحه وزبیر وهمراهی عایشه همسر رسول خدا(ص) صورت گرفت و اولین تفرقه جدی در بین مسلمانان به وجود آمد.
· شصت ویک سالگی ، وقوع جنگ صفین بین حضرت علی (ع) و معاویه که با ماجرای حکمیت وجریانات بعد از آن مشکلات جدیدی را به وجود آورد و گروه خوارج تشکیل شد.
· شصت و دو سالگی ، وقوع جنگ نهروان بین حضرت علی(ع) و گروه خوارج که در این جنگ عده زیادی از این گروه کشته شدند و تعداد انگشت شماری از این گروه موفق به فرار از مهلکه جنگ شدند.
· شصت وسه سالگی ، شهادت حضرت علی (ع) اسوه صبر و استقامت ، مرد عدل و عدالت و مظلوم ترین مرد تاریخ در مسجد کوفه و توسط شقی ترین مردم روی زمین ابن ملجم مرادی از باقی مانده های گروه خوارج صورت گرفت . این حادثه در سحرگاه روز نوزدهم رمضان اتفاق افتاد و حضرت علی (ع) بعد از پنجاه وسه سال مجاهدت در راه دین اسلام دو روز بعد و در بیست ویکم رمضان سال چهلم هجری به آرزوی دیرینه خود یعنی شهادت رسید
خدایا به حق پهلوی شکسته زهرا(س) ما را از شیعیان واقعی مولا امیرالمومنین (ع) – که درود خدا بر او و خاندان مطهرش باد – قرار بده .